2017. február 11., szombat

Félárnyékos holdfogyatkozás

A bulvár lapok internetes kiadásai szenzációként tálalták, hogy február 10-ről, 11-re virradó éjszaka holdfogyatkozás lesz. A facebook-on is több ismerősöm osztotta lelkesen a hírt, sőt többen csodálkoztak, milyen szerencsések vagyunk, mert telihold és fogyatkozás is lesz egyszerre. Sokak lelki szemei előtt már megjelent a Hold, amint vöröses fényben pompázik az égbolton. De sajnos ez nem így történt!




Kezdjük az elején, mi is az a holdfogyatkozás? Olyan, nem is ritka természeti jelenség, amikor a Nap, Föld és a Hold egy vonalba kerül, vagyis a Hold keringése során belemerül a Föld árnyékába. Ha az ábrán unbraként megjelölt árnyékba kerül, akkor teljes holdfogyatkozásról beszélünk. Ekkor látjuk vörösnek a Holdat, ha csak a penumbraként jelölt félárnyékba kerül, akkor félárnyékos fogyatkozásról történik, ez nem olyan látványos jelenség, mint a teljes fogyatkozás. Holdfogyatkozás viszont csak telehold környékén történik, tehát ebben sincsen semmi rendkívüli. Érdekességként jegyzem meg, hogy az előbbi esetben a Holdról nézve teljes napfogyatkozás, míg az utóbbi esetben gyűrűs napfogyatkozás látszik. Eltérően bizonyos portálok híresztelésétől sem a teljes, sem a félárnyékos fogyatkozásnak nincsen hatása a földi, emberi életre, nem hoz szerencsét, stb. Egyszerűen szép, érdekes természeti jelenség.

Az előrejelzések szerint február 10-én helyi időben 23:34-kor kezdődött az esemény és kb négy óra hosszat tartott. A számítógépes csillagtérképen így lehetett modellezni a fogyatkozást:

Én az udvarunkról figyeltem meg a fogyatkozást egy teleobjektív és fényképezőgép segítségével örökítettem meg a látványt mindaddig, míg a Hold el nem tűnt a háztetők takarásába.
Kora este még vékony felhőzet borította az eget, bár a résein fel-fel tűntek a fényesebb csillagok és maga az est főszereplője is szépen átsütött rajtuk. Este tizenegy után már kitisztult az ég, a telihold beragyogta az eget, ezüst fénnyel vonta be az udvart.
Telehold. Szépen látszanak a tengerek.
A Csillagászati évkönyv szerint a telihold 00:33-kor következik be, ekkor 100% a korong megvilágítottsága. A kép 23:32-kor készült, még az árnyékba lépés előtt. Ezután szabadszemmel és 10x50-es binokulárral is figyeltem a kísérőnket, de nem vettem észre semmi változást, az árnyék csak nem akart feltűnni. Először 23:50-kor készített képen a korong ÉNY-i felén jelent meg igen halványan az földárnyék, aztán ahogy telt az idő egyre jobban vált láthatóvá. Szabadszemmel viszont továbbra is csalódást okozott, mert alig látszott valami. A fényözönben szemmel érzékelhető változás nem volt, a korongon azért fél egy felé már lehetett egy halvány vöröses színt felfedezni, de leginkább az északi féltekén. A fényképezőgép másként látta az eseményeket. A teljesség idején, 01:45-kor készült képen szépen látszik az árnyék, bár nem a Hold teljes felületén.
A fogyatkozás teljessége idején készült felvétel. Szabadszemmel nem volt ilyen látványos!

A fogyatkozás felvételeiből készítettem egy kompozit képet, ahol az egymás után következő holdakon szépen látszik a fogyatkozás menete.
A félárnyékos fogyatkozás képei.
Az időjárás kegyes volt hozzám, az esemény alatt pár esetben vonultak át felhők a Hold előtt, de éjfél után tiszta volt az égbolt. Amikor a Hold eltűnt az udvari látóteremből elpakolás előtt még vetettem egy gyors pillantást a Jupiterre, mely most a Szűzben látható és jóval éjfél után kerül megfigyelhető pozícióba. Most is, mint mindig lenyűgözött a "mini naprendszer" látványa, az óriásbolygó körül látható holdjaival.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó beszámoló lett belőle! Igaz még hét elején beszéltünk arról hogy együtt észlelünk. De ez meghiusult. De ettől elzekintve nagyon jól ilusztrált beszámoló lett. Gratulálok Zsolt. Derűs eget a folytatáshoz.

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések