2022. december 30., péntek

A Perseus egyik négyes rendszerének elemzése

 

Perseus
Karácsony előtt, az utolsó 2022 évi célpontom egy érdekes négy csillagból álló rendszer volt a Perseus csillagkép közepén. A főcsillag a szabad szemes láthatóság határán van, ezért megfigyeléséhez mindenképpen távcső szükséges. Azért figyeltem fel rá, mert egyrészt a WDS katalógus elhanyagolt kettősei közé tartozik, másrész jó gyakorlatnak bizonyult a kettős csillagok vizsgálati módszerének kidolgozásához és gyakorlati alkalmazásához. Következzék egy csillagászati állatorvosi ló esete.  A vezető képen Perszeusz menti meg Andromédát egy Pompeji falfestményen.


Történelmi áttekintés

Perszeusz Mükéné első királya volt, Zeusz számtalan gyermekének egyike. Megmentette Androméda etióp királylányt, akit feleségül vett. Végzett Medúzával, és a Pegazus nevű szárnyas ló volt kedvenc közlekedési eszköze. Akit érdekel a monda, itt bővebben olvashat róla. E monda szereplői veszik körül az égen is a Perseus csillagképet. Ennek közepe táján bújik meg az a négyes rendszer, aminek vizsgálatának szenteltem az év végi bejglievési időszakot.

A rendszer felfedezése több lépcsőben történt. Sherburne W. Burnham, híres amerikai csillagász  a Lick obszervatóriumi munkája során 1880-ban vette fel katalógusába a jelenlegi AD komponenseket. 1908-ban Robert S. Ball, ír királyi csillagász a Dublini obszervatóriumban további tagokkal, B, C E, bővítette ezt a rendszert, így alakult ki a ma ismert állapota. 

A rendszer elhelyezkedését az alábbi képen láthatjuk, ahogy azt Stellarium program megjeleníti. A kettős csillag katalógusba WDS 03124+4744, (BLL 11, BUP 40) kóddal került be. Egyéb katalógusokban HD 19735 számon tartják nyilván. Égi  koordinátái 03h 12m 26.42s +47° 43' 33.1". Tőlünk 620 fényév távolságban van.

A csillag helyét a fehér nyíl mutatja.


Saját észlelés

2022 december 21-én készítettem képeket a rendszerről és környékéről a Mayhill-i (USA) 150 mm-es Takahashi apokromatáttal. 

A rendszer tagjai a 2022.12.21-i képemen.

A képet szemlélve egyből feltűnt, hogy az ABC tagok igen közel vannak egymáshoz, míg a DE tagok elkülönülése kétségessé teszi ezeknek a rendszerhez való sorolását, de ettől még egymással alkothatnak párt.

Itt most egy kis elméleti alapvetést kell tennem, tisztázandó néhány fogalmat. A kettős csillagászat nagy kérdése, hogy a távcsőben (fényképen) egymás közelében látszó csillagok között a valóságban, ha úgy tetszik a térben, is van-e valamilyen fizikai kölcsönhatás, netán gravitációs kapcsolat? (Mint ahogy a Naprendszerben a Nap és a a bolygói között).

Az általános definíció szerint akkor beszélhetünk kettős csillagról, ha kettő (vagy több) csillag hosszútávú (általában egész életen át tartó) gravitációs kölcsönhatásban áll egymással. Ebből a meghatározásból három  alapvető dolog következik. (1) kettő, vagy több (meghatározatlan számú) csillag alkothat egy rendszert, (2) a komponensek között gravitációs kötésnek kell lennie és (3) általában  a legtöbb csillag esetében, egész életen át, azaz több milliárd éven keresztül tartó kapcsolatnak kell lenni.  A definíció viszont nem követeli meg meg a stabil keringési pálya meglétét és figyelmen kívül hagyja a vizuális megjelenést.

A kettős csillagok nagy családjának van hivatalos felosztása. Én inkább a saját egyszerűsített felosztásomat szeretem használni. Ez alapján ha két csillag között kimutatható a gravitációs kölcsönhatás, akkor azok binárisok. (B) /Az angol binary elnevezés után/, ha ez nincsen meg, akkor optikai (O) kettősről van szó. 

Visszatérve a rendszerünkhöz számomra az volt a kérdés, hogy ezek B vagy O osztályba sorolhatóak-e? Illetve kik, mik ezek a csillagok, mit lehet kideríteni róluk? 


A csillagok tulajdonságai

Az utolsó kérdésre a következő táblázat adja meg a választ, amelyben összegyűjtöttem a csillagokról a Gaia DR3 adatbázisában fellelt adatokból számított tulajdonságaikat. Sajnos a B csillagról a Gaia műhold eddig nem mért túl sokat, így ezt a következőkben kihagyom adathiány miatt. Kímélendő az olvasót, eltekintek a számítási metódus és a képletek ismertetésétől, csak a végeredményeket közlöm.

A csillagok jellemzői

A tagok helyzete a HRD-n.

A táblázatból és a diagramból megtudható, hogy bizony ezek a fényképen látható csillagok jóval nagyobbak a Napunknál, azaz óriás csillagok. Főleg az A tagnak a méretei és teljesítménye (luminozitás) tiszteletre méltó, azért a rendszer többi tagja sem szerénykedhet. A nagy tömeg előre vetíti a nagy gravitációs erőtér meglétét, így a tagok közötti fizikai kölcsönhatás esélyét! 
A csillagok nagyságát segít elképzelni a következő kép, ahol a megpróbáltam méretarányosán ábrázolni a tagokat. Összehasonlításul a Napunkat is megjelenítettem, jobbra fent a sarokban.

A tagok összehasonlítása.

Nagyjából az egyik kérdést sikerült megválaszolni. Narancssárga és sárga, a Napnál jóval nagyobb tömegű óriás csillagok alkotják ezt a rendszert. Most pedig megpróbálok választ adni az első kérdésre is!


Mérési és katalógus adatok

A következő táblázatba foglaltam össze a WDS katalógusból a rendszerre vonatkozó legutolsó bejegyzést. Az látható, hogy ezt a rendszer sem tartozik a legnépszerűbbek közé. A legtöbbet észlelt tag az AC, amelyről összesen 7 db mérés született az eltelt 114 év alatt.

A WDS katalógus utolsó bejegyzései

Éppen ezért tartottam időszerűnek a rendszer újra mérését, észlelését. Saját mérési eredményemet a következő táblázat tartalmazza.

Új mérési adataim.

Ezek után érdemes összevetni a saját adatokat a WDS korábbi bejegyzéseivel. Ebből kiderülhet, hogy a rendszer tagjai egymáshoz viszonyítva mennyit mozdultak el az égbolton. Ezt láthatjuk a következő táblában.

Eltérések

Az látható, hogy nem statikus a rendszer, a tagok kisebb-nagyobb mértékeben elmozdultak egymáshoz viszonyítva. Legnagyobb mozgást a B komponens produkálta a 20 évvel ezelőtti helyzetéhez képest. A magas átlagos eltérési adat azért van, mert én a Gaia DR3 adatbázis pontosabb fényességi adatait használtam nem a WDS-ét, ami egy régebbi mérésen alapul. Így akár 1 magnitúdós eltérés is előfordulhat.

Most pedig neki foghatunk a gravitációs kapcsolatok megállapításának!


Gravitációs kötés megállapítása

A tagok közötti fizikai kapcsolat megállapítása nem egyszerű dolog, mivel nem tudunk oda utazni a csillagokhoz és megnézni, hogy keringenek egymás körül (pontosabban a közös tömegközéppontjuk körül). Ezért kettős csillagászok generációi több módszert dolgoztak ki a kapcsolat megállapítására, melyek közül egyik sem ad 100% bizonyosságot, csak lehetőség valószínűségét növeli. Az általam használt módszert Robert Harshaw amerikai csillagásztól vettem át és kissé tovább fejlesztettem igényeim szerint.

A módszer négy kritériumot határoz meg a fizikai kölcsönhatás, illetve a valószínűség megállapítására. 
1.) A csillagok távolságának vizsgálata, 2.) A csillagok saját mozgásainak vizsgálata, 3.) grafikus ábrázoláskor az adatok trendvonala illeszkedésének vizsgálata, 4.) szökési sebesség vizsgálata. A következő táblázatok tartalmazzák a vizsgálatok során végzett számítások eredményeit:

Távolság és saját mozgás vizsgálat értékei

A tagok projektált átlagos távolsága és keringési ideje

Sebességek és a feltételezett pálya alakja.

A fenti táblázatokból látható, hogy a távolságok értékelésében az AC tag közelíti meg legjobban az elméleti 1 értéket, amíg sajátmozgások összehasonlításában az AC és a DE tagok esetében számolhatunk a legnagyobb egyezéssel. Viszont csak az AC tagoknál mutatja az összesített valószínűség gravitációs kötés lehetőségét. Ezt erősíti meg az Aitken kritérium alkalmazása is. Aitken a tagok fényességéből számolt egy maximális szeparációs értéket. Szabálya szerint csak az a kettős tekinthető fizikainak, amelyik mért elválasztási értéke ezen belül van. Így az AB és AC tagok lehetnek fizikaiak, a többiek csak optikaiak. A vetített távolságok (Csillagászati Egységben) az AC tagnél a leg kisebb, a többieknél elég nagy, bár egyes szerzők szerint a gravitációs lehetőség legvégső határa valahol 200 000 és 380 000 AU-nál húzható meg. Csillagjaink távolsága ezen jóval beljebb van.  A sebesség értékek mindegyik tag esetében fizikai kapcsolat lehetőségét mutatják. 

Ezek után érdemes megnézni még a mérési adatok grafikus megjelenítését és az ezekhez illesztett trendvonakalat, illetve a mozgás vektorokat.

A tagok történelmi adatainak grafikai vizsgálata.

A diagramon a zöld pöttyök az egyes tagok történelmi mérési adatai, ezek a StelleDoppie honlapról származnak. A fekete szaggatott vonal a mérési adatok trendvonalai, mellette az R2 az illeszkedés viszonyszáma. Minél jobban közelít az 1-hez, annál pontosabb az illesztés. A piros nyíl a történelmi adatokból számított előre jelzett mozgás vektora. Hossza megegyezik a mozgás sebességével. A zöld pedig a mért adatokból számított mozgás vektora. 

Látható, hogy az AB tag esetében a három vektor iránya és nagysága is megegyezik, az AD tag esetében nagyon kicsi az egyezés, ráadásul az irányok különböznek, inkább keresztezik egymást, de a nagyságuk egyezést mutat, a DE tagok esetében pedig nagy az összevisszaság! Ebből arra lehet következtetni, hogy az AC tagnál a gravitációs kötés lehetősége igen nagy, az AD esetében talán van, de inkább nincsen, a DE tagnál pedig biztosan nincsen. 

Ezt a sok információt és lehetőséget muszáj rendszerezni és súlyozni, hogy végleges döntésre juthassunk.  Ezért az négy kritériumhoz százalékos értékeket rendelek, amelyek növelik, vagy csökkentik a súlyát a végleges döntéskor. Ezeket a pontszámokat az alábbi táblában foglaltam össze:

Súlyozott pontszámok.

Összegzés

Összefoglalva az eddigi vizsgálati eredményeket arra az eredményre jutottam, hogy az AC tagok között van gravitációs kötés, illetve ennek valószínűsége igen nagy. Tehát a ezeket VB-nek azaz vizuális binárisnak tekinthetjük. Az AD és DE tagok között csekély a valószínűsége a fizikai kapcsolatnak, inkább optikai párnak lehet őket tekinteni.
A rendszer hierarchia fája véleményem szerint így néz ki:

A rendszer hierarchia fája






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések