2024. február 9., péntek

Deep Impact vagy Armageddon

Ez a bejegyzés kicsit más, mint az eddigiek, leginkább egy elképzelt katasztrófa hatását igyekszem bemutatni. Gyakran bukkannak fel ugyanis a bulvár sajtóban olyan drámai hírek, amelyek szerint "Aszteroida száguld megállíthatatlanul a Föld felé, figyelmeztetett a NASA". Általában elég sok kattintásszámot érnek el, de az olvasók nagy többsége el sem tudja képzelni, mi történne akkor ha egy ilyen égitest ténylegesen becsapódna.  Nézzük meg egy szimulációban!

A Föld 4 milliárd éves története során számos alkalommal történ olyan becsapódási esemény, amely a flórára és a faunára is végzetes hatást gyakorolt. Ilyen volt az a híres 65 millió évvel ezelőtti becsapódás, amely véget vetett a dínók uralmának, és a planéta történetének egyik legnagyobb kihalási hullámát indította el, vagy a XX. század eleji Tunguzka esemény, ahol csak a környék élővilága szenvedett kárt, viszont még Európában is érezhető volt a hatása. De a közelmúltban, 2013-ban, az oroszországi Cseljabinszk városa mellett érte el e felszínt egy kisebb égitest. Itt már a hanghatás következtében összetörő üvegszilánkok számos embert is megsebesítettek. 

Hazánk legeredményesebb kisbolygó ás üstökösvadásza, Sárneczky Krisztián a Piszkés tetői távcső segítségével már három olyan égitestet talált, amely  felfedezését követően pár órán belül be is csapódott. A legutóbbi, januárban, Berlin közelében ért földet és darabjait meg is találták.

Szerencsénkre a Föld közelében nincsen olyan égitest, amely veszélyeztetné a bolygót. Viszont találtam egy érdekes weboldalt, ahol bárki modellezheti egy tetszőleges égitest becsapódásának következményeit. Úgy döntöttem, hogy szimulációmban szülővárosomat, Esztergomot, fogom elpusztítani. Előre is bocsánatot kérek. Az impaktor égitestnek egy 100 m átmérőjű vas aszteroidát választottam, amely 17 km/s (3600 km/h) sebességgel, 45°-os szögben érné el a város főterét. 

A becsapódás helye.

 
A becsapódás pillanata.

A kráter helye.

A választott égitest nem túl nagy, de nem is túl kicsi, mivel ezek még elégnének a légkörben. Egy átlagos kisbolygó amely milliószámra található a kisbolygóövben. Azaz egy kis városhoz, kis aszteroida dukál. De ahhoz már elég nagy, hogy a földi légkör már ne tudja kivédeni a katasztrófát. A becsapódás így is iszonyatos energiákat szabadítana fel és elképzelhetetlen rombolást okozna. 

Nézzük a következményeket:

A becsapódás pillanatában egy 542 m széles és 115 méter mély kráter jönne létre a város szívében, ezzel együtt az itt levő épületek és lakóik nyomtalanul eltűnnének. Ha ez az égitest valamelyik óceánba csapódna, akkor egy 208 m magas cunami indulna pusztító útjára. A becsapódás 45 megtonna TNT energiáját szabadítaná fel. Összehasonlításként Hirosimát egy 21 kilotonnás bomba döntötte romba! Ez nagyobb energia, mint ami az 1883 évi Krakatau robbanás során keletkezett.

Ez az energia első sorban iszonyatos erejű lökéshullámot generálna, amely 16 km-en belül minden épületet elpusztítana, így Esztergom és a szomszédos Párkány is eltűnne a föld színéről, de még 22 km-es körben összedölnének a házak. 

A lökéshullám pusztításának körzete.

De a becsapódás nagyon erős légmozgást is elindítana. Az új kráter 5 km-es körzetében a Jupiteren tomboló viharoknál sokkal erősebb szelet érzékelhetnénk, ha még életben lennénk. 14 km-re ez a vihar már "csak" egy F5-ös tornádó méretűre "szelídülne", ami elég ahhoz, hogy a még álló épületeket a földdel tegye egyenlővé. 24 km-es körön belül pedig az összes fát kidöntené.

A léglökés pusztítási körzete.

Tunguzka esemény pusztításának nyoma az erdőn. A fénykép 20 évvel a becsapódás után készült.

A szimulációból is jól látszik, hogy egy 100 m-es test becsapódása mekkora pusztítást tudna véghez vinni, gyakorlatilag Esztergom és Párkány teljesen eltűnne, de a környező települések sem járnának jobban, talán Lábatlan és Visegrád úszná csak meg, ahol van esély a romok újjáépítésére és az élet újra kezdésére. Áldozatokról direkt nem írtam, ennek nagyságának becslését az Olvasó fantáziájára bízom. Annyit elárulok, hogy százezres nagyságrendben kell gondolkodni.

Szerencsére az ehhez hasonló becsapódási események valószínűsége nagyon kicsi, átlagban 160-200 évente történhet meg, ami nem jelenti azt, hogy meg is történik. Jelenleg bolygónkra legnagyobb veszélyt nem egy kozmikus látogató, hanem az emberiség és az általa felhalmozott tömegpusztító fegyverek jelentik.

14 megjegyzés:

  1. Videó szimuláció kellene a cikkhez, jobban mutatna.

    VálaszTörlés
  2. Miért pont Esztergomot? Miért nem Bukarestet vagy Brüsszelt?

    VálaszTörlés
  3. Üdv. A 3600km/óra nem felel meg a 1700km/sec.nek. Az 61200km/óra. Hali. Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ide is leírom miután már jeleztem Pöpti felé neten hogy a matek nem stimmel, a cikk szerzőjéhez küldött ahol most vagyok: NEM JÓK A SZÁMOK!!!
      Miért nem gondolkodtok logikusan ????? És miért nem ellenőrzitek a közre adott infomációkat ?? Zsolt

      Törlés
    2. Nahát ilyen gyors választ a sorstól még sosem kaptam ami pedig ez: a hiba oka az emberi tévedés miként én is tévesen írtam le a nevét, helyesen: Pöltl.

      Törlés
    3. De a köznek akkor is az eredeti számokat kell megismernie ha ellenőrzitek a matekot rájöttök hol a hiba: ha nem sikerül, 48 óra múlva adom nektek a megoldást. Zsolt

      Törlés
    4. azaz B. Zsolt (nem az eredeti szerző Zsolt :) )

      Törlés
    5. és még valami amivel attól tartok szintén nem számoltál ha már a hasonlat szóba került:
      az atom 500 méterrel a föld felszíne felett aktiválódott a szándékosan nagyobb földfelöletű rombolásra tervezetten: ezzel szemben ha ehhez hasonló energia közvetlenül a földfelszínt éri,
      az erő nagy része elnyelődik a réteglemezekben: mélyebb kráter keletkezik, ami nagyságrendekkel lecsökkenti a rombolandó felszíni területet tehát a két hatás összehasonlítása nem releváns. Persze attól a nép még igencsak megilyed ...
      és mit szólnátok ha valaki a Holdról is elmondaná az IGAZSÁGOT ??? :) Talán Ideje lenne már az évszázadokon át tartó néphülyítés helyett ... B. Zsolt

      Törlés
    6. és még egy észrevétel vagy kérdés? döntse el az olvasó: a "100 méter átmérőjű aszteroida" földet érésekor 100 méter, vagy a földi atmoszférába történő belépést megellőzően? Ez esetben közel 100 kilóméteren át pusztán a légtéri surlódás okán is veszít a méretéből ezzel számoltál? végezetül: az "542 méter széles és 115 méter mély kráter " logikai értelmezés szerint 90 fokos becsapódást feltételez ellentétben az elméletben szereplő 45 fokos útvonallal, ami viszont egészen más eredményt hozna: az aszteroida egy része leporladna, a becsapódástól törmelékeire szakadva szétszóródna, a "magja" ami attól tartok a nagyobb része lenne az pedig mandénerből tovább görgetődne jó darabon a becsapódási iránnyal ellentétes vonalon, mint egy labda vagy egy billiárdgolyó amkor 45 fokban csapódik a védőfalnak ... esetleg... megírhatnád újra a cikket de már "profi csillagászként", ildomos lenne a javítás: aláírás: egy Nem csillagász B. Zsolt

      Törlés
    7. Szóval: ha 17m per sec a sebesség az 61,2 km per óra, ha 1700km per sec a sebesség: az 6.120.000 km per óra ami a fénysebesség 20,4-szerese lenne: az első felvetés egy aszteroidának túl lassú, a másik pedig túl gyors, mi van veletek ???? Valami nagyon megzavarhatta az elméteket :) Ne aggódjatok nem most fog megtörténni az ember annál mohóbb: nem várja meg a külső tényezőt, belülről fogja elpusztítani saját magát külső segítség nélkül. Üdvüzlettel, egy "Nem alvó"... de szintén Zsolt

      Törlés
  4. Hali. Nem jól írtam. A cikk 17km/sec.et ír. Ez a 61200km/óra. Attila.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a hűtő és a mosógép helyett próbáltad már számológéppel is kiszámolni ?? én fejben számoltam és egyik eredmény sem jó: ) Zsolt

      Törlés

Népszerű bejegyzések