2016. február 8., hétfő

Az űrkiállításon jártunk

Január 15-től tekinthető meg a Millenárison a Nemzetközi űrkiállítás. A feleségemmel, Klárival mi február 06-án jártunk ott. Nos, az érzéseim vegyesek, mivel ez a kiállítás inkább az átlag nézőnek szól és aki kicsit jobban tájékozott az űrkutatás történetében és jelenében, illetve ha figyelemmel kíséri a napi történéseket erős hiányérzettel barangol a kiállított tárgyak között.

Nem kritizálok részletesen, röviden pedig annyit írnék, hogy a kiállítás erősen amerikai szempontból mutatja be az űrkorszak hajnalát, az első próbálkozásokat, az "űrversenyt". Amit hiányoltam: többek között az automata szondákat egy árva Mariner képviselte, a Mars kutatást, pedig a 2004-es Opportunity marsjáró. A Voyager szondákról, amik már a naprendszer határán is túl vannak, szó sem esik, A címe szerint nemzetközi kiállítás nem említi az ESA sikeres vállalkozását a Rozetta missziót, ami elsőként szállt le egy üstökösre, vagy a tavalyi szenzációról a Plútó eléréséről sem volt szó.

A kiállítás ennek ellenére tetszett, gyerekeknek jó időtöltés, főleg a végén levő szimulátorokkal tudnak jót játszani. Azért nem ártana egy szakavatott vezetés, mert a kiírásokat nem mindenki olvassa el, és hallottam félművelt apukától olyat mondani gyerekének, hogy ott a helyszínen hátraszaltót csináltam. No csak képletesen!

A kiállításon készült képeket itt lehet megtekinteni.


Frissítés, 2016. február 10.


Hétfőn, azaz február 8-án, az esztergomi Városi Könyvtár vendége volt Farkas Bertalan. Az első, világűrt megjárt magyar űrhajós mesélt 36 évvel ezelőtti élményeiről, a kiképzésről, az űrutazásról a Szojuz 36 fedélzetén és a Szaljut 6 űrállomáson eltöltött 8 napjáról a zsúfolásig megtelt Városi Könyvtárban. Nagyon érdekes volt az élménybeszámoló, büszke vagyok, hogy kezet rázhattam vele, akit 16 évesen csodálattal nézhettem a tv-ben, amint az űrben lebegve köszöntött minket. Persze később rengeteg híradást, fényképet látott az ember róla, de így "élőben" találkozni, hallgatni, beszélni vele, kezet fogni nagyon más érzés volt.

Az eseményen készített pár képet itt lehet megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések