2016. május 10., kedd

A tranzit napja

Május 9-e fontos és látványos csillagászati jelenséget tartogatott az érdeklődők számára, ugyanis délután haladt el a Merkúr a Nap korongja előtt. Ez a jelenség nem is olyan ritka, 100 év alatt 13-14 eset is lehetséges. Májusban 7, 13 és 33 éves periódusban fordul elő, hogy tőlünk, a Földről nézve a legbelső bolygó korongja láthatóvá válik a Napon. A legutóbbi átvonulásnak nevezett jelenséget 2003-ban figyelhettük meg hazánkból, míg a következőre három évet kell csak várni, az 2019-ben lesz, de már novemberben.


A Naphoz legközelebb keringő bolygó a Merkúr, a legkisebb is egyben. Sok tekintetben hasonlít a Holdunkra, bár annál nem sokkal nagyobb. Felszíne ugyanúgy kráterekkel szabdalt, nincsen légköre, de tömege a hatalmas vasmagjának köszönhetően jóval meghaladja a Holdét. Naphoz való közelsége miatt, ami átlagosan 57 millió km felszínén kb. 460 °C hőmérséklet uralkodik. A Napot 88 földi nap alatt kerüli meg, azaz ha a Merkúron élnénk, durván három havonta ünnepelhetnénk a Szilvesztert.

Nagyon "rejtőzködő" bolygó, mivel Naphoz való közelsége miatt nehéz megfigyelni, bár időnként a Szíriusznál is fényesebb. Éjszaka nem látható, csak napkelte előtt vagy napnyugta után lehet felkeresni a keleti, vagy a nyugati égen, mivel a Naptól soha nem távolodik el 28°-nál nagyobb távolságra. Kis mérete miatt megfigyeléséhez már távcső kell.

A fentiek miatt is fontos és látványos jelenség, amikor a Nap, Merkúr, Föld egy vonalba kerül és a Merkúr áthalad a Nap előtt. Az előrejelzés szerint az időpontok így alakulnak:
I. kontaktus, azaz a bolygó széle látható a Napon 13:12
II. kontaktus, azaz a bolygókorong teljesen látható a Napon 13:15
Teljes fázis, az átvonulás "közepe" 16:55
Kilépés tőlünk már nem lesz látható, a Nap lenyugszik.

Dorogi amatőr kollégák meghívására, akik úgy gondolták, hogy csatlakoznak az MCSE országos akciójához és távcsöves bemutatót tartanak, én is csatlakoztam. A bemutatót 13 órára hirdettük meg  a dorogi Jubileum térre. Erre az időre fel is állítottuk a távcsöveket, 8 db műszert, de az égiek kegyetlenek voltak. Sötét fellegek takarták az eget és még szemerkélt az eső is. Aggódva néztük az égboltot, vajon eltűnik-e a felhő? Jó félóra múlva szerencsére kisütött a Nap és az összes távcső célba is vette. Az első képet 13:50-kor készítettem, ekkor a Merkúr már jócskán túl volt a belépésen. Sajnos erről a felhőzet miatt lemaradtunk.
Az első kép 13:50-kor készült. Balra a pici fekete pötty a Merkúr.
Kattintásra nagyítható
A Napon középen két markáns foltcsoportot is megfigyelhettünk, míg a harmadik még a keleti peremen tartózkodott. Ez a képen balra fent látható.

Időközben szállingóztak az érdeklődők is. Voltak családok, voltak fiatal párok, nagymamák unokákkal. De voltak olyan járókelők is, akik nem mertek hozzánk jönni, pedig látták a távcsöveket. Főleg a gyerekeket érdekelte a távcső és a benne látható dolog. Sok kép készült a bemutatóról, itt most csak hármat teszek közzé.



A bemutatóról készült képeket ebben az albumban lehet megtekinteni.

A következő kép a teljes fázis idején készült, ekkor a Merkúr sötét korongja és a napfoltok majdnem egy vonalban álltak:
Kattintásra nagyítható.

Az utolsó kép azelőtt készült, mielőtt a Nap a Merkúrral együtt eltűnt a nyugaton gyülekező felhők mögött:
Kattintásra nagyítható.

A tranzitról készítettem egy kompozit összeállítást, ahol szépen lehet követni a Merkúr útját a Nap előtt:
A Merkúr útja. Kattintásra nagyítható.
A képekből videó is készült ahol kb öt óra történését fél percben sűrítettem össze. A videót érdemes teljes képernyős formában megtekinteni.


Összesen 25-30 érdeklődőnek sikerült megmutatni a Napot és a sötét bolygókorongot. Akik kint voltak, meggyőződhettek arról, hogy a bulvársajtóban egyes internetes oldalakon megjelentekkel ellentétben nem történt semmi katsztrófa, az átvonulásnak semmi élettani és sorsbeli hatása nem volt, és a Föld forog tovább, zavartalanul halad a Nap körüli pályáján. A Világvége ezúttal is elmaradt, viszont új élményekkel gazdagodhattak, gazdagodhattunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések