2024. június 30., vasárnap

Június hónap Napjai

Amióta a Seestar kis távcsövet rendszeresen használom, a napészlelés (is) nagyon leegyszerűsödött, amennyiben megelégszik az egyszeri műkedvelő csillagász a teljes korongfelvételekkel. Ezeken is nagyon szépen lehet látni az éppen aktuális napfolt helyzetet, meg lehet számolni a csoportokat és foltokat. Ha rendszeresen, mondjuk napi 15-20 percet szán rá az ember a napmegfigyelésre, hónap végére impozáns anyag gyűlik össze az archívumában. Ezen a blogon immáron harmadik alkalommal foglalom össze a Napról szóló megfigyeléseimet. 


Júniusban szerencsésebb voltam, mint az előző hónapban. Kevesebb felhős, borult ég volt, viszont ezeket időnként heves viharok, zivatarok kísérték. A hónap 30 napjából 22 napon sikerült képet készítenem központi csillagunkról. Korábban ezeket összefűzve, halmozva tettem közzé, de most úgy hiszem, hogy jobban jár az Olvasó, ha dekádonként fűzöm össze a képeket. Annyi folt és foltcsoport jött-ment ebben a hónapban a Napon, hogy az összegkép csak egy nagy össze-visszaságot mutatna.

Június első tíz napjának Napja.

A hónap első tíz napját közepes foltok uralták mind az északi mind a déli féltekén. A képen szépen kirajzolódik a foltok vonulásának iránya és előfordulásuk övezetei. Délen a 13697 számú foltcsoport uralta  a látványt, ami a napok elteltével egyre zsugorodott. Északon 5-én tűnt fel a 13702 klasszikus kinézetű folt, ami az idő múlásával egyre terebélyesedett. Most szabadszemes folt nem volt, a naptevékenység nem okozott északi fényt.

Június második dekádjának Napja.

 A hónap közepére a kisebb foltok helyét délen átvette a 13712 számú óriási csoport, amit egyesek szabadszemmel is látni véltek. Legalábbis a Facebook kommentekből erre következtettem. Az északi félgömböt a 13716 számú csoport uralta. Mindkettő hatalmas és látványos volt, de nem okozott akkora kitörést, ami elérte volna bolygónkat.

Június végének Napja.

Június utolsó harmadában lassan kifordultak a nagy foltcsoportok, és átadták a helyüket a sokkal kisebb, de annál népesebb csoportoknak. Főleg a déli rész volt aktív ebből a szempontból, hiszen ott a napfoltok szinte füzérré álltak össze. Északon csak a 13721 számú folt volt látható, amelyből egy érdekes megjelenésű,  "kétpetéjű" napfolt alakult ki. 

A napfolt relatívszámok is nagyon magasak voltak a hónapban, zömmel 100 feletti szám jött ki nekem, amint az alábbi grafikon mutatja. A foltok a hónap utolsó két napjában igencsak megsokasodtak.

Napfolt relatívszámok alakulása júniusban.

Végezetül nézzük meg, hogyan is nézett ki egyetlen csillagunk és mi is zajlott le rajta júniusban. A napi képekből készült videón a Nap forgása így néz ki:

Júniusi Nap





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések