2024. augusztus 31., szombat

Augusztusi Napok

 Amióta a Seestar kis távcsövet rendszeresen használom, a napészlelés (is) nagyon leegyszerűsödött, amennyiben megelégszik az egyszeri műkedvelő csillagász a teljes korongfelvételekkel. Ezeken is jól lehet látni az éppen aktuális napfolt és fáklyamező helyzetet, meg lehet számolni a csoportokat és foltokat. Ha a napmegfigyelésre rendszeresen, mondjuk napi 15-20 percet szán rá az ember, a hónap végére impozáns anyag gyűlik össze az archívumában. Ezen a blogon immáron ötödik alkalommal foglalom össze a Napról szóló megfigyeléseimet. Nézzük mit produkált egyetlen csillagunk augusztus hónapban.

Augusztusban összesen 25 alkalommal tudtam megfigyelni központi csillagunkat, köszönhetően a forró, nyári időjárásnak. Ez azt jelenti, hogy minden felhőmentes napon általában azonos időpontban, dél körül, készítettem felvételeket. Ezek összegzéséből készült el a napi Nap kép, melyet a Facebook csillagászati csoportjaiban is megosztok, de feltöltöm az MCSE észlelésgyűjtő honlapjára is.

Elsőként megmutatom azt a kompozit képet, amit a napi megfigyelésekből raktam össze az aktuális hónapra vonatkozóan:

Augusztusi összegzett kép.

A képen szépen látszik a napfoltok vonulása, de leginkább azt vehetjük észre, hogy napfoltok nem a teljes korongon, csak bizonyos szélességi körök között keletkeznek és oszlanak el. Az is jól látható, hogy a foltok a nyugat felé (a képen jobb oldalt) szétnyílni látszanak.

Tisztább képet kaphatunk a Napon történtekről, ha dekádonként (10 naponként) nézzük meg képeket. Augusztus első 10 napja így nézett ki:

Augusztus első dekádja.

Ekkor a déli félteke volt az aktívabb, leglátványosabb a 13780 számú csoport volt, melynek fejlődését a kompozit kép is jól mutatja.

De nézzük, mi történt a hónap közepén, a második dekádban:

Augusztus második dekád.

Délen a 13780 csoport még látványosan nagy, de már kezd feloszlani, míg északon megjelent és kifejlődött a 13784 számú csoport. Ezeknek köszönhetően a hónap első felében tartott csillagászati bemutatókon volt mit megmutatni az érdeklődő közönségnek a Napon. Sokan csodálkozva néztek bele a távcsövekbe.

A harmadik dekádban viszont továbbra sem nyugodott meg csillagunk, amint az alábbi kép is mutatja

Augusztus harmadik dekád.

Igaz, most az északi féltekéről tűntek el a nagy, és látványos foltok, de a déli továbbra is aktív volt és tovább termelte a látványosnál, látványosabb foltokat. Ezeket néhány megfigyelő már szabad szemmel (védőszemüvegen keresztül) látta is.

A bevezetőben említettem, hogy nem csak képet készítek a Napról, hanem a foltokat, azok csoportjait és a fáklyamezőket is számba veszem. Ezekből az adatokból látványos grafikon készült, melyet az alábbi képen lehet látni:

Naptevékenység havi grafikonja.

Kékkel jelöltem a napfolt relatív számot, naranccsal a fáklyamezők számát. Ez nem a NOAA hivatalos adata, ezek saját adatok! Ebből jól látszik, hogy a hónapban nagyon aktív volt központi csillagunk, csak úgy ontotta magából a különböző foltokat. A relatív szám nem került 100 alá, akárcsak júliusban. A grafikonról leolvasható, hogy 9-én volt a legnagyobb aktivitás, ezért beteszem ide az aznapi képet:

Augusztus 9-i Nap.

Jól látszik, hogy a felszínt kisebb-nagyobb és óriási foltok tarkítják, 10 csoportban 105 foltot számoltam össze.

Végezetül a napi képekből készítettem egy videót, amely nagyon jól illusztrálja a Nap havi eseményeit:

A Nap forgása Augusztusban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések