2024. május 4., szombat

Tapasztalatok a Seestarral

 

Február közepén érkezett meg hozzám a ZWO remek kis okostávcsöve, ami Seestar S50 névre hallgat. Azóta már több bevetésen volt nálam, ismerkedtem vele, teszteltem és nagyon elégedett voltam teljesítményével. Természetesen azért csodát nem kell tőle várni!  Ebben a cikkben röviden összefoglalom eddigi tapasztalataimat. A Seestarról korábban már megemlékeztem ebben és ebben a bejegyzésekben. Érdemes ezeket is átfutni.


Aki még nem hallott volna a Seestar S50-ről, illetve nem tudja miről van szó, annak elöljáróban elmondom, hogy ez egy kicsi, 3 kg-os okostávcső. 50 mm-es objektívje 250 mm gyújtótávolsággal rendelkezik. Belenézni nem lehet, a kép egy 2 Mp-es CMOS chipen képződik, melyet élőben valamilyen okos eszközön lehet látni. Erről lehet vezérelni az eszközt is. Kvázi mechanikája azimutális. Részletes ismertető február 17-i cikkben olvasható.

A távcsövet én egy Samsung tablettel használom. Kezdetben a saját WI-FI hálózatához kapcsolódtam, később beállítottam "Station Mode"-ba a házi WI-FI kapcsolaton keresztüli vezérlést. Így már nem kell állandóan a távcső mellett lennem, a házból tudom irányítani. Itt határt a router térereje szab. Saját állványa helyett régi fotós Manfrotto állványomra tettem. A képen még a saját, gyári állványán látható napmegfigyelés közben.

Seestar ül a fűben....

Észlelés előtt vízszintezni kell. Enélkül nem is hajlandó csinálni semmit. Amennyiben nem találja meg a célt, akkor a tájolóját kell beállítani, a készülék körbeforgatásával. Ez utóbbit nem mindig igényli. A hely és időadatokat az applikációból veszi át.

Az applikáció kezdőoldala.

Az ingyenesen letölthető applikációban öt felvételezési mód van. A "Stargazing" mód alkalmas csillagok, mélyégobjektumok, stb. fotózására. Itt a 10s integrációs idő a javasolt. Nem nagyon érdemes hosszabb időt beállítani, az objektum követés miatt. Bár láttam már külföldi oldalakon a Seestar ekvatorializálását, egyelőre maradok az azimutális szerelésnél. A "Solar" és "Lunar" módok magukért beszélnek. Ezekben a módokban nagyszerű korongfotókat lehet csinálni. Itt érdemes a videó felvételezést és a raw beállítást használni. Ekkor max 10 perces .avi videót készíthetünk a célról. Egyébként alapból .mp4 videókat gyárt a készülék, de sajnos az általam használt képfeldolgozók nem ismerik ezt a formátumot, így a PIPP-el muszáj előállítani egy .avi formátumot. Az előbb említett beállításnál ezt a munkafolyamatot és az idejét takaríthatjuk meg. A "Planetary" módban elméletileg bolygókról lehetséges felvételeket készíteni, de ezt nem javaslom! A 250 mm-es fókusz nagyon kicsi egy bolygóhoz. Aki ezt szereti, annak "rendes" távcsövet érdemes használni. A "Scenery"  módban teleobjekítves tájképeket, videókat készíthetünk földi célokról.


M42 - Orion köd 2024.02.17. felvételen. Feldolgozás a Seestar saját algoritmusával, azaz, ahogy "kijött a műszerből."

Nap fotó 2024-04-05 felvételen. 3 perces videóból összerakott kép. A Napot felhők takarták.


Hold 2024-03-17-i egy perces videóból összeállított képen.


Jupiter 2024-02-18-án készült képen.

A készülék minden esetben készít két féle jpg-t. Egy teljes felbontásút és egy "netre való" erősen gyengítettet. Ezeket én élből törlöm, csak a tárhelyet foglalják. Ami a lényeg, hogy Stargazing" módban a képeket a használható .fit formátumban is elkészíti. Ezek alkalmasak már további feldolgozásra, bármilyen kedvenc programmal.

Mivel érdeklődési köröm leginkább a kettős és többes rendszerek vizsgálatára irányul, rá kellett jönnöm, hogy az applikáció erre a célra alkalmatlan. Maga a műszer a 13 magnitúdónál fényesebb, és tág kettősök kimérésére alkalmas. A napokban kis guglizás segítségével sikerült beállítani a Skysafari 6 pro-val való együttműködést. Ez utóbbi alkalmazás harmadik fél távcsöveinek vezérlésre szolgál, lehet benne érdeklődési kör szerinti észlelési listákat összeállítani, a kiválasztott objektumról részletes leírást és adatokat közöl. Az észlelést rögzíteni is lehet benne, leírással. És még sok mindent tud. Egyszóval nagyon király ez az applikáció. Hátránya, hogy pénzbe kerül.

A Seestarral való együttműködéshez az alábbi képen látható beállításokat kell megtenni a Skysafariban:

Seestar vezérlés beállítása a Skysafari 6-ban.

Így a távcső irányítása a Skysafariból történik, a felvételezés pedig a saját applikációjából. Értelemszerűen mindkettő alkalmazásnak futnia kell az okoseszközön.

Összefoglalva, egyszerűen kezelhető, jó kis eszköz a Seestar, képes külső programokkal is együttműködni, sőt amatőr szinten képei elfogadható kategóriába tartoznak, továbbá alkalmasak komolyabb észlelői feladatokra is.  A gyártó ZWO elérte vele a célját, egy komplex, könnyen kezelhető távcsövet adni az amatőrcsillagászok kezébe, 500$ áron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések